Dietetika

Az életmódnak meghatározó szerepe van a megtermékenyülésben. A termékenységet nagyban befolyásolják olyan tényezők, mint az alultápláltság, túlsúly, fizikai aktivitás, dohányzás vagy akár az étrend zsírtartalma.

Mi történik egy diétás tanácsadáson?

A dietetikai konzultáció keretében segítek a szakmai ajánlások értelmezésében. A táplálkozási napló alapján feltérképezzük azokat a pontokat, ahol az étrenden ajánlott változtatni.  Személyre szabottan nézzük át, hogyan lehet a hétköznapi rutinba bevezetni a szükséges változtatásokat úgy, hogy azok megvalósíthatóak és hosszú távon tarthatók legyenek. Megtanítom a pácienst arra, hogyan kell odafigyelni az étrend megfelelő összetételére, kiegyensúlyozottságára. A tanácsadás után egy héttel e-mailben történik még egy egyeztetés, hogy ne legyenek félreértések.  Egy hónap elteltével a kontroll során átbeszéljük, mit sikerült ténylegesen betartani, hol szükséges valami új megoldást kitalálni, válaszolok a menet közben felmerült kérdésekre.

Egészséges ember számára nincs tiltott élelmiszer, és ahogy nem egy salátától fogyunk le, ugyanúgy nem egy elfogyasztott rántott hússal vágjuk sutba minden eddigi erőfeszítésünket.

Hogyan készülj a diétás tanácsadásra?

Első alkalom

 • A konzultáció időpontja előtt kérlek, hogy tölts ki és küldj vissza egy háromnapos étkezési naplót, amit a találkozásunk idejére már átnézek, és elemzek.
 • Amennyiben szükségesnek látjuk, egy inbody készüléken megmérem a testösszetételedet, és együtt elemezzük. Így pontosan dokumentálni tudjuk, és nyomon is tudjuk követni az elért változásokat.
 • A konzultáción megbeszéljük, mit érdemes változtatni a cél érdekében, egyéni élethelyzetedhez, preferenciádhoz igazítom az étrendet.
 • Kapsz egy kétnapos mintaétrendet és egy rövid összefoglalót a megbeszéltekről a találkozásunk végén.
 • Lehetőséged van a tanácsadás után egy héttel elküldeni az új étkezési naplódat, amit írásban véleményezek.

A konzultáció időtartama körülbelül 60 perc

Kontroll megbeszélés

 • Hogy biztosak legyünk a sikerben és a változásban, egy hónap múlva szeretnélek látni még egyszer, hogy átbeszéljük, mit haladtunk.
 • Írd össze, kérlek erre az alkalomra a kérdéseidet, melyek menet közben felmerültek.
 • Egy diétás naplót is kell készítened, és átküldened e-mailben előre.
 • Inbodyval újra megmérem a testösszetételed, kielemezzük az előző alkalom óta történt változásokat.
 • Átvesszük újra a diétát, és megbeszéljük a felmerülő kérdéseket.

Kérlek, írd össze erre az alkalomra a kérdéseidet, melyek menet közben felmerültek. Az első alkalomhoz hasonlóan hozz egy diétás naplót is magaddal.

A meddőség diétája

Az egészséges táplálkozás elengedhetetlen mind a nők, mind a férfiak számára – különösen akkor, ha a megtermékenyülés a cél. Nem csak a nőnek kell a testét csúcsformában tartania, azért, hogy várandós legyen és megfelelően táplálja majd a fejlődő babát; a férfinak is táplálkozástudatosnak kell maradnia, annak érdekében, hogy a spermiumtermelést optimális szinten tartsa.

Az emberi testnek szüksége van a megfelelő energiaforrásra. A vitaminok, ásványi anyagok megfelelő aránya és mennyisége, a szénhidrát-, fehérje- és zsírbevitel minősége és mértéke mind jelentős szempont az egészséges étrend megvalósításában.

A meddőség étrendje, a mediterrán diéta

A mediterrán diéta rendszeres halfogyasztást, nagy mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztást, sovány tej és tejtermékek választását, teljes kiőrlésű pékáru előnyben részesítését foglalja magába. Jótékony hatása az alacsony glikémiás indexű szénhidrátok választásában, magas rost- és vitamintartalmában is rejlik.

A mediterrán diéta és a természetes megtermékenyülés

Egy spanyol vizsgálat arra mutatott rá, hogy a mediterrán diétát folytató nők másfélszer nagyobb eséllyel lettek várandósok természetes úton, mint azok, akik nem diétáztak. A diéta pozitív hatása lombikkezelés esetén is mutatkozott.


A mediterrán diétát folytató férfiak spermiumképe is jobb volt, mint a nem diétázó társaiké.

Miért diétázzunk a meddőségi kezelések alatt?

Egy több mint 100 főt számláló holland kutatás alapján azoknál, akik a lombikbébi program során mediterrán diétát tartottak,  majdnem másfélszer nagyobb volt a várandósságok aránya a nem diétázó nőkhöz képest.

 

Életmód és termékenység

Gyorsételek kontra gyümölcsök

 A gyorsételek a magas telítettzsírsav-, transzzsírsav-, nátrium-, finomított szénhidrát- és cukortartalom miatt köztudottan a kerülendő ételek közé tartoznak. Egy több mint 5000 nőt vizsgáló kutatásban a gyorsételek, illetve a gyümölcsök fogyasztásának hatását figyelték a teherbe eséshez szükséges időre (TTP- Time To Pregnancy). Amíg a gyorsételek rendszeres fogyasztása növelte a TTP-t, valamint a meddőség kockázatát, a rendszeres gyümölcsfogyasztás pont az ellenkező, pozitív hatást váltotta ki. 

Egy másik kutatás a férfiaknál talált összefüggést a gyümölcsfogyasztás és a spermiumok mozgékonysága, valamint a magas zsírtartalmú ételek, édességek és a csökkent spermiumminőség között.

A zsírok, zsírsavak hatása a petesejtekre és a hímivarsejtekre

Egérkísérletekben a magas zsírtartalmú étrenden tartott egerek petesejtjeiben drámaian megugrott a lipidkoncentráció, és csökkent a sejt energiatermelő részének (mitokondrium) membránaktivitása. Ugyanebben a kísérletben a magas zsírtartalmú étrend 26%-kal csökkentette a tüszőrepedés esélyét, és a petevezetőbe jutott petesejteket is rosszabb eredménnyel tudták megtermékenyíteni. Egy másik kísérletben a magas telített zsírsav, transzzsírsav bevitel csökkentette a spermium mozgását, és a transzzsírsav bevitel fordított arányosságban állt az ejakulátum mennyiségével.

Az omega 3 zsírsavak, az olajos magvak, közülük is a dió, mogyoró és mandula rendszeres, de mérsékelt (egy-egy maroknyi) fogyasztása jelentősen javította a spermiumok minőségét.

Számít-e, mit eszik egy férfi?

Számos tanulmány szerint a férfiak egészséges táplálkozása pozitív hatással van a sperma minőségi paramétereire, úgy, mint a spermiumszám és a mozgékonyság. A férfiak elhízása összefüggésben áll a csökkent megtermékenyítő képességgel a sperma molekuláris és fizikai szerkezetére gyakorolt ​​hatása miatt. Egy kutatásban azt találták, hogy a  cukrozott üdítők fogyasztása  rossz hatással volt a spermiumok mozgékonyságára, amíg a feldolgozott vörös húsok a spermiumok morfológiájára (alakjára és méretére) voltak káros hatással. A magas zsírtartalmú tejtermékek, feldolgozott húsok, cukrozott üdítőitalok, édességek rontották a spermiumok minőségét.

Azoknál a férfiaknál, akiknek az étkezése legtávolabb állt a mediterrán diétától, gyakrabban fordult elő alacsony spermiumszám, csökkent a motilitás vagy abnormális morfológia alakult ki.

Miért számítanak a kilók?

A megfelelő testsúly feltétele a sikeres várandósságnak és az egészséges terhességnek.

Alultápláltság

A menstruáció létrejöttéhez szükséges egy minimális testzsírszázalék, így a nagymértékű soványság csökkenti a megtermékenyülés esélyét, és növeli az amenorrhoea, azaz a havi vérzés elmaradásának kockázatát, illetve a korai petefészek-elégtelenség esélyét is. Alultáplált nőknek (BMI <18,5 kg/m 2) négyszer annyi időbe telik megtermékenyülni, mint normál testsúlyú társaiknak.

Az alultápláltság a férfiaknál  növeli a rendellenes spermiumok számát.

Elhízás

nők
férfiak

A túlsúly cikluszavart okozhat, növeli a petesejtek kromoszóma-rendellenességeinek a számát, valamint megnehezítheti az  Az elhízás a tüszőérés zavarával járó (anovulációs) meddőség gyakori oka; az elhízott nők körében (25-ös BMI növekedésével minden egyes testtömeg index pont 4 %-kal rontja a teherbe esést, illetve  a túlsúly a lombikkezelés eredményességét is csökkenti.

Minél magasabb a  Részletesebben erről  a  fejezetben olvashatsz.

Egy norvég munkacsoport kutatása szerint egy férfi testsúlya is számit a sikeres megtermékenyülésben. A magasabb testtömeg-indexű férfiak (27-es 

Dohányzás és meddőség

nők
férfiak

A dohányzás drasztikusan csökkenti annak a valószínűségét, hogy egy nő természetes úton teherbe essen. Általánosságban elmondható a klinikai vizsgálatok alapján, hogy a dohányzó nők 60%-kal kisebb eséllyel lesznek várandósok a nem dohányzó társaikkal szemben.

 

Dohányzás és termékenységi kezelések

Bár sokan úgy vélik, a lombikkezelés majd megoldja a meddőségi problémájukat, valójában azonban  ha a nő dohányzik,  feleannyi esélye van a sikeres lombikkezelésre, mint a nemdohányzóknak.

 

 

A dohányzás csökkenti a hímivarsejtek számát, és fokozza a nem megfelelő alakú hímivarsejtek előfordulását az ondóban. Egy szingapúri tanulmány szerint minden szál cigaretta számít. Ebben a vizsgálatban megnézték, hogy romlanak-e a spermiumok paraméterei abban az esetben, ha a férfi „csak” 200 szál cigarettát szív el évente azokhoz képest, akik évente 200 szál cigarettánál többet szívtak. Az eredmény az, hogy mind a két esetben csökken a spermiumkoncentráció, és romlik a morfológia (alak), az utóbbi esetben azonban jobban.

Egy német vizsgálat során, ahol kb. 700 meddő párt vizsgáltak, azt találták, az IVF ciklusok sokkal alacsonyabb terhességi arányt mutattak, amikor a férfi dohányzott (még akkor is, ha a nő nem), mint a nemdohányzók körében.

És ha azt gondoljuk, hogy nem baj, a lombikeljárás során úgyis ICSI-t alkalmazunk, és az orvosok át tudják hidalni ezt a problémát, csalódnunk kell. A vizsgálatok azt mutatják, hogy dohányzó férfi esetében a sikeres lombikkezelések száma több mint a harmadára csökken.

 

Sport és meddőség

nők
férfiak

A hölgyek körében a nagyon intenzív fizikai aktivitás (nehéz fizikai munka, versenysport) csökkenti, a nem túlzott fizikai aktivitás növeli a várandósság esélyét. A meddőséggel szorosan összefüggő policisztás ovárium szindróma (PCOS) és az inzulinrezisztencia kezelésének is egyik alappillére a rendszeres testmozgás. Erről részletesebben a PCO szindróma és meddőség fejezetben olvashatsz.

A fizikai aktivitás nem csak csökkenti az elhízás esélyét, de növeli a termékenységet. Férfiak esetében egyenes arányosságban áll a fizikai aktivitással a spermiumok koncentrációja az ejakulátumban, illetve a teljes spermiumszám.  A spermiumok koncentrációja 73 %-kal magasabb volt a legtöbbet sportoló kutatási alanyok esetében a legkevesebbet mozgókhoz képest. Ugyanebben a kutatásban a televízió előtt eltöltött idő és a sperma minősége között fordított arányosságot találtak.

Ugyanakkor sok andrológus gondolja úgy, hogy a túl sok sport (90 percnél több naponta) többet árt, mint használ, ennek valószínűleg az az oka, hogy a hosszan tartó edzés a herékben fokozhatja a hőt és a nyomást, amely csökkentheti a spermiumtermelést.

Az endometriózis diétája

Mit együnk endometriózisban?

Megfelelő zöldség- és gyümölcsfogyasztás

Kutatások alapján magasabb gyümölcsbevitel hozzájárult az endometriózis rizikójának csökkentéséhez. Ez különösen a citrusfélékre igaz. A gyümölcsök közül a narancs bizonyult leghatékonyabbnak az endometriózis tüneteinek csökkentésében.  Feltételezhető, hogy ez a zöldségek és gyümölcsök A-vitamin tartalmának köszönhető: a vizsgálatban azoknál a nőknél kisebb volt az endometriózis előfordulása, akiknek magasabb volt az A vitamin bevitele. Naponta egy vagy annál több  citrusféle fogyasztása mellett az endometriózis rizikója 22 %-kal csökkent a kontroll csoporthoz képest.

Egy másik tanulmányban azt találták, hogy az endometriózisos betegek kevesebb friss zöldséget fogyasztottak, mint az egészséges társaik. 

Mindemellett a béta-crytoxanthin bevitel is hozzájárul az endometriózis rizikójának csökkentéséhez. A béta-crytoxanthin többek között megtalálható a következő gyümölcsökben: datolyaszilva, narancs, mandarin.

Tej, tejtermékek fogyasztása:

Sovány tejtermékek fogyasztása ugyancsak csökkentheti az endometriózis kialakulásának kockázatát. A tej és tejtermékek jótékony hatásához hozzájárul a tej magas kálcium, magnézium, foszfor és D-vitamin tartalma. 

Mit ne együnk endometriózban?

A washingtoni Fred Hutchinson daganat kutatóközpont tanulmánya alapján a keresztesvirágú zöldségfélék mindennapos fogyasztása 13%-kal növeli az endometriózis előfordulását. Kerülendő a kelbimbó, a nyers káposzta és a karfiol, de a kukorica, és a limabab szintén problémát okozhat.

A telített zsírok fogyasztása

Az ideális étrend 3:1 arányban tartalmaz omega 6, és omega 3 zsírsavakat.  Nyugati országokban átlagosan ez az arány 15:1, de az Egyesült Államokban nem ritka a 40:1 arány sem! Egy tanulmányban az alacsonyabb omega 6, magasabb omega 3 tartalmú étrend mellett kisebb számban fordul elő endometriózisban összenövés, kóros elváltozás és egyéb tünetek.

PCOS és a diéta

A PCO szindróma kialakulásában nagy szerepet játszik a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód. Az érintett nők 60%-a túlsúlyos, és 85%-uk inzulinrezisztens. Az inzulinrezisztencia a szénhidrátanyagcsere-zavarnak az első lépése. Ha nem változtatunk az életmódunkon, állandósul a magas vércukorszint, a magas inzulinszintek mellett, amely csökkent glükóztoleranciához, és végül 2-es típusú cukorbetegséghez vezet.

Miért diétázzunk PCO szindrómában?

A PCO szindróma hajlamosít az elhízásra, ha nem figyelünk a helyes életmódra, és nem diétázunk, hosszú távon súlygyarapodáshoz vezethet. A túlsúly tovább fokozza az androgén hormonok termelését, mely inzulinrezisztenciához vezet, mely tovább fokozza PCOS-ben kialakuló panaszokat. Ez egy ördögi kör. Ha csökken a testsúly, általában a tünetek is javulnak.

Az elhízás cikluszavart okoz, növeli a petesejtek kromoszóma-rendellenességeinek a számát, valamint megnehezítheti az embrió beágyazódását, és növeli a vetélés kockázatát, tehát a túlsúly meddőséget okozhat. Erről részletesebben a PCOS és a termékenység című fejezetben olvashatsz.

Mi a baj a szénhidrátokkal?

Inzulinrezisztenciában nagyon fontos a bevitt szénhidrát minőségére és mennyiségére figyelni. A glikémiás index a szénhidrátok vércukoremelő hatását mutatja meg egy 0-100-ig terjedő skálán: a glükóz glikémiás indexe 100, a cukkinié 15 alatt van.  PCOS esetén a magas glikémiás indexű ételeket szigorúan kerülni kell. A diétáról részletesebben a PCOS és az étrend című fejezetben olvashatsz, diétás tanácsadásra pedig itt jelentkezhetsz be.

Fizikai aktivitás

A mozgás és a fizikai aktivitás rendkívül fontos a PCOS kezelésében.  A rendszeres mozgás kimutathatóan javít a tüneteken, illetve csökkenti a hosszú távú problémák kialakulásának kockázatát. Erről részletesebben a PCOS és a testmozgás című fejezetben olvashatsz.

Az életmód terápia

Az életmód terápia a leghatékonyabb módszer a PCOS tüneteinek kezelésében. Az egészséges életmóddal a PCOS tünetei javulnak, a hosszú távú szövődmények kockázata pedig csökken. Erről részletesebben a PCOS és az életmód terápia című fejezetben olvashatsz.

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.
ElfogadomAdatvédelmi tájékoztató

GDPR

 • Adatkezelés

Adatkezelés

Részletes adatkezelési tájékoztatónkat ide kattintva olvashatod!