Kezelések

Az ovuláció indukció, a petefészek stimulációja

Az eljárás során a petefészkeket stimuláljuk a meddőségi kezelésben használatos gyógyszerekkel, injekciókkal (clomifen citrát, letrozol, gonadotropinok). Ezek a gyógyszerek szabályozzák a tüszőérést, a tüszőrepedést, mely során érett petesejt szabadul ki a tüszőből, illetve a tüszőérés által korrigálják az esetleges progeszteron hiányt a ciklus második felében. A tüszőérés ultrahangos vizsgálata során meg tudjuk mondani, hogy mikor történik a tüszőrepedés, így a pár meghatározott időben együtt tud lenni, hogy ez által növeljük a várandósság esélyét. Ha szeretnél bejelentkezni ovuláció indukcióra, azt itt teheted meg

Az inszemináció és a lombikbébi program

Mit jelent az asszisztált reprodukciós eljárás, az inszemináció és a lombikbébi program?

Az asszisztált reprodukciós elnevezés magába foglalja az ovuláció indukcióját, a méhen belüli megtermékenyítést (IUI), az in-vitro fertilizációt (IVF), a fagyasztott embrió transzfert (FET) és az intracitoplazmatikus spermium injekciót (ICSI).

Az IUI (Intra-Uterin Inszemináció)

Egy olyan eljárás, amely során ovulációindukciót végzünk, azaz gyógyszerekkel vagy injekciókkal serkentjük a petefészekben a tüszőérést, majd a ciklus közepén, ovulációkor, azaz amikor megreped a tüsző, és a petesejt kiszabadul, a legjobb minőségű, aktivált spermiumot egy puha, vékony katéterrel a méh üregébe fecskendezzük. Így tudjuk növelni a teherbe esés esélyét. Az inszeminációs kezelést a rendelőnkben végezzük, itt tudsz rá bejelentkezni

Az IUI kockázatai, esetleges mellékhatásai

Az IUI nem egy kockázatos eljárás, azonban mint minden beavatkozásnál, ebben az esetben is érdemes ismerni a kockázatokat. Az inszeminációnál a legnagyobb probléma a többes terhesség magas kockázata, amely 8 – 30%. De mivel az IUI alkalmazásával a teherbe esési ráta maximum 10-15 %, ezért ciklusonként a kockázat alacsony, 0,5 – 2,5%.

A többes terhesség nagyobb szövődménykockázattal jár együtt mind az anya, mind a gyermek számára, mivel az ikrek vagy a hármas ikrek nagyobb valószínűséggel születnek idő előtt, illetve kis születési súllyal.

Fertőzés az IUI kapcsán

A fertőzés kockázata 1 a 10 000-ből. Az IUI eljárás során egy puha műanyag katétert vezetünk át a méhnyakon át a méh üregébe. Az előkészített spermamintát ezután a katétercsövön keresztül a méh űrébe juttatjuk. A katéterrel ritkán baktériumokat vagy vírusokat juttathatunk fel, mely gyulladáshoz vezethet. Ez kétféle módon történhet:

  1. A katéteren a hüvelyen áthaladva megtapadnak a baktériumok, és bejutnak a méhbe
  2. A spermaminta maga fertőző kórokozókat tartalmaz

A fentiek miatt végzünk az IUI előtt hüvelyváladék-tenyésztést, és szűrünk hepatits B-re, C-re, HIV-re és chlamydiára.

Ovárium hiperstimulációs szindróma (OHSS) és IUI

Az OHSS kockázata kevesebb, mint 1%. Jellemzően csak gonadotropinos ciklusokban (amikor a stimuláció nem gyógyszerrel, hanem injekcióval történik) fordul elő, azonban megfelelő ciklusmonitorizálással és a beteg gondos követésével elkerülhető.

Az OHSS egy olyan szindróma, amely akkor lép fel, amikor a petefészkeket túlstimuláljuk, azaz túl sok tüsző indul növekedésnek egyszerre. Ez a petefészek duzzanatához, a has puffadásához, a hasüregben folyadékgyülem felhalmozódásához és dehidratációhoz vezet.

Ez jellemzően csak akkor fordul elő, ha nagy mennyiségű gonadotropint adunk a páciensnek például egy IVF ciklusban. De IUI ciklus során is előfordulhat, ha a beteg erre hajlamos (pl.: PCO sy), függetlenül attól, hogy milyen gyógyszert használunk.

Hangulatingadozások és hőhullámok IUI kapcsán

A hangulatingadozások és a hőhullámok gyakori mellékhatások lehetnek az IUI-s kezelések alatt. Jellemzően akkor, amikor clomiphennel stimuláljuk a petefészket.

Egy tanulmány alapján a nők közel kétharmada hangulatingadozást panaszolt clomiphen kezelés kapcsán. Ez jellemzően ingerlékenységben (“rövid zárlat”), depresszióban és puffadás okozta általános diszkomfort érzésben nyilvánult meg.

A leggyakoribb mellékhatás a hőhullám, amely a clomiphent szedő nők egyharmadánál és a letrozolt szedők 20%-ánál fordult elő. Ezek a tünetek gyakrabban fordulnak elő, ha a clomiphen nagyobb adagja (150 mg) szükséges a stimulációhoz.

Látási zavarok, mint a fényvillanások, a fényérzékenység és a kettős látás, a clomiphent vagy letrozolt szedő betegek mintegy 2%-ánál fordultak elő. Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, rögtön szólni kell a kezelőorvosnak, és a kezelést abba kell hagyni. A legtöbb esetben ezek a tünetek a gyógyszer abbahagyásával megszűnnek.

Az IVF (In-Vitro Fertilizáció)

A leggyakrabban alkalmazott asszisztált reprodukciós eljárás az in-vitro fertilizáció. A módszer lényege, hogy a petesejt megtermékenyítése a testen kívül történik, nem a nő petevezetékében.  A petefészkeket műtőben, általában altatásban, a hüvelyen keresztül, egy hosszú tűvel megszúrjuk, és a petesejteket leszívjuk.

Mivel menstruációs ciklusonként általában csak egy petesejt érik meg, ezért a páciens olyan gyógyszereket kap, amellyel stimuláljuk a petefészkeket, hogy minél több petesejtet tudjunk leszívni, hogy végül abból minél több embrió legyen. Ezek közül az embriók közül tudunk válogatni, és az eljárás végén a legjobbat ültetjük vissza.

A férfi ondóját begyűjtjük, majd vagy spontán, vagy ICSI eljárással termékenyítik meg a biológusok a petesejteket egy lombikcsészében, a megtermékenyített petesejtből pedig embrió lesz. A spontán azt jelenti, hogy „ráöntjük”, vagy a petesejt mellé tesszük a hímivarsejteket, és várjuk, hogy azok maguktól odaússzanak, és egy megtermékenyítse a petesejtet. Olyan, mintha természetes úton történne a megtermékenyítés. Az embriók ideális beültetésének kora az 5 napos kor, azonban 2-3 naposan is visszaültethetők.

Korábban több embriót is beültettek a méhüregbe, hogy a lombikkezelés sikeres legyen, azonban ez az eljárás sok többes terhességet eredményezett. Manapság már csak egy vagy kettő embriót ültetünk be, mert az sokkal biztonságosabb az anya és a baba szempontjából, és nagyobb esélyt ad az embrióknak az életben maradásra. Ha a nő 40 évnél idősebb, akkor néha három embriót is be lehet ültetni, mivel az életkor előrehaladtával a petesejt minősége csökken, igy a teherbe esésé is.

A FET (Fagyasztott Embrió Transzfer)

Amennyiben a lombikeljárás során létrehozott embriók nem kerülnek rögtön vissza a méhbe, az embriókat, amelyeket nem használunk fel, lefagyasztjuk. A fagyasztott embriókat egy későbbi időpontban, a méhnyálkahártya előkészítése után visszaültethetjük.

 Számos protokoll létezik a méhnyálkahártya előkészítésére. Amennyiben az lehetséges, a saját ciklust használjuk fel arra, hogy megfelelő nyálkahártyába ültethessük be az embriót. A fagyasztásból felengedett embriók 98 %-ban életképesek és visszaültethetők.

Az ICSI (Intra-Citoplazmatikus Spermium Injektálás)

Az Intracitoplazmatikus Spermium Injektálás a lombikbébi eljárás alatt alkalmazható eljárás.  Az ICSI-t általában akkor alkalmazzuk, amikor nagyon rossz minőségű a spermakép, a férfinak nagyon alacsony a spermiumszáma.  A spermiumokat mikromanipulációs eljárással a petesejtbe fecskendezzük egy vékony tű segítségével.

A csokoládéciszta eltávolítása

A csokoládéciszta műtéti eltávolítása

Egyáltalán nem egyértelmű, hogy meg kell-e műtenünk egy endometriózisos cisztát (csokoládéciszta). Sajnos sokszor azt tanuljuk fiatal orvosként, hogy elkerülhetetlen a műtét ezen diagnózis esetén, azonban az új tudományos eredmények tükrében ez nem igaz. Elsősorban fiatal, későbbiekben gyermekvállalást tervező vagy infertilis nőbetegekről van szó endometriózis esetén, ezért a döntő kérdés az, hogyan tudjuk a termékenységet megőrízni, vagy javítani úgy, hogy közben nem tesszük tönkre a petefészket. A csokoládécisztáról részletesen a «A csokoládéciszta » című blogbejegyzésben olvashatsz.

A csokoládéciszta kémiai roncsolása

Hazánkban egyelőre csak általunk végzett módszer a ciszta leszívása és falának kémiai roncsolása. Ezt felületes altatásban végezzük, egynapos műtétként, magánintézetekben. A cisztát a hüvely felől ultrahangvezérléssel megszúrjuk, majd a cisztafal belső felületét kémiailag roncsoljuk.

A módszer egyértelműen sok előnnyel jár kiújult csokoládéciszták kezelésénél, lombikbébi kezelés előtt, illetve kétoldali csokoládéciszta esetén. Tapasztalatunk szerint a módszer hatékony, és általa elkerülhető a laparoszkópos cisztaeltávolítás, így nincs hasi műtét, de még fontosabb, hogy nem károsodik a petefészek ép tüszőállománya sem. A csokoládécisztáról részletesen a «A csokoládéciszta » című blogbejegyzésben olvashatsz.

Az endometriózis műtéti kezelése

Ha fáj az endometriózis, és a gyógyszeres kezelés nem segít, a műtét, amennyiben azt jól csinálja a sebész, a betegek többségénél működik, a fájdalom csökken, vagy teljesen elmúlik, az életminőség pedig javul. A műtét hosszútávú sikeressége nagyobb, ha teljes egészében eltávolította a sebész az endometriózist. Sebészeti szempontból nehézséget jelent az endometriózis által okozott összenövések jelenléte, illetve az a tény, hogy általában fiatal nőkről van szó, akiknél a méh, petefészek, petevezetők megtartása az elsődleges feladat. Légy biztos benne, hogy jó sebészhez mész ! Dr. Novák  Zoltánhoz vizsgálatra itt tudsz bejelentkezni. 

Az endometriózis kezeléséről részletesebben a www.endometriozisrol.hu honlapunkon olvashatsz.

A mióma műtéti kezelése

Amennyiben lehet, próbáljuk elkerülni a mióma esetében a műtétet. Erről részletesebben a mióma és a meddőség című blogbejegyzésben olvashatsz.link Ha azonban  mégis a műtét mellett kell dönteni, a legjobb megoldás az, ha az  hastükrözéssel (laparoszkóppal), vagy méhtükrözéssel (hiszteroszkóppal) történik. A műtét során arra törekszünk, hogy minél kevésbé sértsük meg a méh nyálkahártyáját, ami a legfontosabb a termékenység megőrzése szempontjából. Éppen ezért kizárólag olyan nőgyógyász-sebészhez fordulj, akinek ennek a műtétnek az elvégzésében nagy gyakorlata van. Dr. Novák  Zoltánhoz vizsgálatra itt tudsz bejelentkezni.

A PCO szindróma és az inzulin rezisztencia kezelése

A PCO szindróma és a gyakran velejáró inzulinrezisztencia  komplex kezelést igényel, ezért a kezelési terv kialakításában egy nőgyógyász-endokrinológus, egy dietetikus, és egy személyi edző is részt vesz. A kezelés hosszú távra szól, és a legtöbb esetben életmódváltással jár. Erről részletesebben a PCO és az életmód című fejezetben olvashatsz. A mindennapjaid részévé kell válnia a rendszeres testmozgásnak és a diétának. Fontos, hogy te is megismerd a betegségedet, hiszen a te kitartásodon múlik a kezelés sikeressége. Segítségedre leszünk, legyen az rendszeres orvosi kontroll, lelki támogatás.

Erről részletesebben a PCOS kezelése című fejezetben olvashatsz.

Ha szeretnél részt venni a programunkban, itt tudsz hozzánk bejelentkezni. 

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.
ElfogadomAdatvédelmi tájékoztató

GDPR

  • Adatkezelés

Adatkezelés

Részletes adatkezelési tájékoztatónkat ide kattintva olvashatod!