A PCO szindróma

Hogyan alakul ki a PCOS?

Mit jelent a PCO szindróma (PCOS)?

A policisztás ovárium szindróma (PCO szindróma) a leggyakoribb endokrinológiai probléma, amely minden hetedik fertilis korú nőt érint.

Hogyan alakul ki a PCOS?

A PCOS kialakulása mögött részben genetikai hajlam áll, felelőssé tehetők a várandósság alatti anyai hormonok magzati hatásai, de a nem megfelelő táplálkozás és a mozgásszegény életmód szerepe is vitathatatlan.

Dr. Vesztergom Dóra nőgyógyász-endokrinológus: „Alapvetően az androgének és az inzulin nevű hormon a felelősek a PCOS tüneteinek kialakulásáért. Emellett nagyon fontos, hogy mekkora a testsúlyunk. A túlsúly növeli ezeknek a hormonoknak a termelését, így még markánsabbak lesznek a tünetek. Ugyanez igaz fordítva is, ha csökken a testsúly, általában a tünetek is javulnak.”

Az alábbi ábra jól magyarázza a tünetek kialakulását:

Mi az inzulinrezisztencia?

Az inzulinrezisztencia a PCO szindrómára jellemző kóros metabolikus állapot. Egy tanulmány szerint a   PCO szindrómások 85 %-a inzulinrezisztens. Pontosabban a túlsúlyos PCOS-ok  95 %-a, a vékony PCOS-ok 75 % -a inzulinrezisztens.  Minél nagyobb a túlsúly, annál gyakoribb az inzulinrezisztencia, mely tovább fokozza a PCOS tüneteit.

Az inzulin egy hormon, amely a vércukorszintet szabályozza.  Ha a véráramba cukor kerül, az inzulin elválasztása fokozódik, amely azáltal csökkenti a vércukorszintet, hogy serkenti a sejtek cukorfelvételét. Ha a sejtjeink nem megfelelően érzékelik az inzulint, azaz inzulinrezisztensek, akkor a megfelelő hatás eléréséhez sokkal több inzulin kell, mint amennyire normál esetben szükségünk lenne.

 Az inzulinrezisztencia a szénhidrátanyagcsere-zavarnak az első lépése. Ha nem változtatunk az életmódunkon, később magas vércukorszint alakul ki a magas inzulinszintek mellett, amely csökkent glükóztoleranciához, és végül 2-es típusú cukorbetegséghez vezet, ami már egy visszafordíthatatlan betegség.

A magas inzulinszint fokozza az androgéntermelést is, az androgének meg tovább fokozzák az inzulinrezisztenciát. Ez egy ördögi kör.

A jó hír az, hogy rendszeres testmozgással és folyamatos, megfelelő diétával javítani lehet az inzulinrezisztencián. HA ezt nem tesszük meg, a túlsúly és az inzulinrezisztencia 2-es típusú cukorbetegséghez vezet, ami már egy visszafordíthatatlan betegség. Erről részletesebben a PCOS kezelése című részben olvashatsz.

Mik azok az androgének?

Az androgén hormonokat a mellékvese és a petefészkek termelik. Ezek a hormonok felelősek a férfias testszőrzet kialakulásáért, a bőr zsírosodásáért, a hajhullásért vagy a libidóért.

PCO szindrómában az androgéntermelés túlsúlya figyelhető meg. A tesztoszteron, a szabad tesztoszteron, az andosztendion, a DHEA (dehydroepiandrosztendion) és a DHEAS nevű hormonok szintje magasabb lehet.

Az androgén hormonok felelősek az alábbi tünetek kialakulásáért, de fontos tudni, hogy nem mindenkinél alakulnak ki feltétlenül:

 • Férfias típusú szőrnövekedés: sötét, vastag testszőrzet, a felső ajkakon, az állon, a mellbimbó körül, a bikinivonal felett, a comb belső oldalán vagy a karokon.
 • Pattanásos, zsíros bőr
 • Férfias típusú hajhullás, kopaszodás

Az elhízás tovább fokozza az androgének termelését, és tovább rontja a tüneteket. Ez egy ördögi kör.

A PCOS leggyakoribb tünetei

Habár a kiváltó ok hasonló, a PCOS-ben jelentkező tünetek változatosak lehetnek. A tüneteket 3 kategóriába sorolhatjuk:

 • a reproduktív rendszerrel kapcsolatos tünetek,
 • a metabolikus tünetek és
 • a pszichés tünetek csoportjába.

A PCOS tünetei egyénenként eltérőek lehetnek, és a panaszok jellege függ az életkortól. A 25-35 éves korosztályban a leggyakrabban meddőség miatt fordulnak szakemberhez PCOS-szel a páciensek, a fiatalabb lányok pedig túlsúly, pattanásos bőr és a fokozott szőrnövekedés miatt.  

PCOS páciensek panaszainak százalékos eloszlása egy vizsgálat alapján:

Lehet, hogy én is PCO szindrómás vagyok? 

KVÍZ

Válaszolj igennel vagy nemmel az alábbi kérdésekre! Amennyiben egy vagy több kérdésre a válaszod igen, mindenképpen fordulj nőgyógyász-endokrinológushoz:

Van olyan közeli rokonod (édesanyád, testvéred, nagynénéd), akinél PCOS-t diagnosztizáltak, vagy rendszertelenek a menzeszei, esetleg meddőség miatt kezelésekre járt?

Rendszertelen-e a menzeszed, vagy néha kimarad?

Pattanásos a bőröd?

A családtagjaidhoz képest erősebb-e a testszőrzeted, különös tekintettel az arcodon vagy a hasadon?

IGEN?

Hogyan diagnosztizáljuk a PCOS-t?

Elsősorban orvosi és laborvizsgálattal a PCO-hoz hasonló tüneteket produkáló egyéb betegségeket ki kell zárni.

A diagnózist felállítható, ha az alábbi három kritérium közül kettő fennáll:

 1. Rendszertelen a menzesz, vagy egyáltalán nincs menstruációs ciklus
 2. Magas androgén szintek, amelyet laborvizsgálattal mutatunk ki, vagy szubjektív hyperandrogén tünetek, amely lehet pattanásos bőr és fokozott szőrnövekedés
 3. A petefészkek ultrahangos vizsgálattal PCO-s kinézetűek, 20 vagy több tüsző látható petefészkenként
 4. Mikor nehéz diagnosztizálni a PCOS-t?
 • fiatal lányoknál, az első menstruáció jelentkezése után a menzesz gyakran rendszertelen, az azt követő évben azonban „beáll” és meghatározott rendszerességgel jön meg. A PCOS-re utal, ha a menzesz nem válik rendszeressé a második évben, gyakrabban jön meg, mint 21 nap, vagy ritkábban, mint 45 nap. Az első menstruációs vérzést követő harmadik évben pedig vagy 21 nappal hamarabb, vagy 35 napnál ritkábban jön meg.
 • ha a páciens fogamzásgátlót szed, ugyanis az megváltoztatja a hormonszinteket, és elfedheti a tüneteket. A biztos diagnózis felállításához a fogamzásgátló abbahagyása után három hónappal kezdjük meg a vizsgálatokat.
 1. Mi kell a nőgyógyász- endokrinológusnak a diagnózis felállításához?
 • Laborvizsgálat
 • Kismedencei ultrahang vizsgálat
 • Megfelelő anamnézis

Dr. Vesztergom Dóra nőgyógyász-endokrinológus: „A PCOS, a policisztás ovárium szindróma elnevezés helytelenül utal arra, hogy a petefészekben sok ciszta van. Az ultrahangos vizsgálattal valójában nem cisztákat látunk, hanem pár mm-es éretlen tüszőket, amelyek a hormonális zavar miatt nem tudnak megfelelően érni. A tüszőérés befejezetlen marad, általában tüszőrepedés sincsen. Így érett petesejt sincs, amely kiszabadulhatna a tüszőből. Így a ciklus rendszertelenné válik, és az is előfordulhat, hogy nehezen jön a baba.”

PCOS és a termékenység

PCOS-s vagyok, lesz gyermekem?

A PCO szindrómában a páciensek 70% -a küzd meddőséggel. Az infertilitás oka általában a megváltozott hormonszintek, az androgének és az inzulin nevű hormonok túlsúlya, amely a tüszőérés zavarát okozza. 

PCO szindrómában a petefészekben található tüszők nem kapnak hormonális jelet a tüszőérésre, így nem indul meg a tüszőérés, és így nincs megtermékenyíthető petesejt sem. Ezt hívjuk anovulációs ciklusnak, azaz olyan menstruációs ciklusnak, amikor a petefészekben nincs tüszőérés, ezért nincs lehetőség terhességre sem. A tüszőérés zavarát tovább súlyosbítja az elhízás és az egészségtelen életmód.

Tüszőérés ritkán azért mégis előfordulhat, ekkor menzesz is jelentkezik. Ezért lesz a ciklus rendszertelen. PCO-szindrómában tehát lehet valaki várandós, akár spontán is.

Dr. Vesztergom Dóra nőgyógyász-endokrinológus : „A PCO szindromás nőknek pont annyi gyermeke születik, mint amennyit szeretnének, de sok esetben orvosi segítség kell: Orvosi támogatással, egészséges életmóddal, megfelelő diétával, illetve meddőségi kezeléssel a várandósság elérhető.”

 Mikor kezdjem el a családtervezést?

35 éves kor előtt javasolt elkezdeni a családtervezést, mert előfordulhat, hogy meddőségi kezelésre van szükség, amely akár egy-két évig is eltarthat. A meddőségi kezelés alatt a ciklusmonitorizálást, az irányított együttléteket, a tüszőérés serkentését, az inszeminációs kezelést vagy esetleg a lombikkezelést értjük.

Az elhízás és a PCO szindróma – ördögi kör

Minél magasabb a BMI, azaz minél nagyobb fokú az elhízás, annál nagyobb eséllyel alakul ki PCO szindróma.

A PCOS és a túlsúly negatív hatása

A súlytöbblet oka valószínűleg az, hogy a PCO szindrómások többet esznek, kevesebbet mozognak, de nehezebb is leadniuk a már felszedett kilókat, és gyakrabban fordul elő esetükben táplálkozási zavar is. 

Ismert tény, hogy az elhízás cikluszavart okoz, növeli a petesejtek kromoszóma-rendellenességeinek a számát, valamint megnehezítheti az embrió beágyazódását, és növeli a vetélés kockázatát.

A PCO szindróma súlygyarapodáshoz vezet, a túlsúly pedig fokozza az androgén hormonok termelését, mely inzulinrezisztenciához vezet, mely tovább fokozza  PCOS-ben a panaszokat.  Ez egy ördögi kör. Ha csökken a testsúly, általában a tünetek is javulnak.

 

Az inzulinrezisztencia és a termékenység

Az inzulinrezisztencia csökkentheti a fogamzó képességet. Ha valaki túlsúlyos, akár kis súlycsökkenés is, azaz 5-10 %-os testsúlycsökkenés is rendszeres testmozgással és megfelelő diétával kiegészítve növeli a termékenységet, és csökkenti a várandósság alatt kialakuló szövődményeket.  

Megfelelő testsúly esetén a diéta, a testmozgás, gyógyszeres kezeléssel kiegészítve, segíthet a termékenység helyreállításában.

Véleményem szerint nem helyes az inzulinrezisztencia miatt hátráltatni a meddőségi kezelést. Egy holland tanulmányban kimutatták, hogy két év alatt nagyobb számban lettek várandósak azok a nők, akiknél a megfelelő életmód beállítása mellett azonnal elkezdték a meddőségi kezelést, mint azok, akiket 6 hónapon át diétáztattak, és csak a megfelelő testsúly elérése után kezdtek neki a meddőségi kezelésnek.

Dr. Vesztergom Dóra nőgyógyász-endokrinológus: „Megtörtént, hogy azért keresett fel egy PCO szindromás páciens, mert azt mondták neki, hogy inzulinrezisztenciája van, és amíg az nem rendeződik, nem lesz gyermeke. Meddőségi kezeléssel azóta két gyermeke van.”

A PCO szindróma hosszú távú szövődményei

A méhtest rosszindulatú daganata

PCO szindrómában a méhtest rosszindulatú daganata 2-6 –szor gyakoribb. Az ösztrogén túlsúly és a tüszőérés zavara a méhnyálkahártya megvastagodásához vezet, amely fokozza a méhtestrák kialakulásának kockázatát.

Normális esetben minden ciklusban hormonhatásra megvastagodik a méhnyálkahártya, amely a menstruációs ciklussal minden hónapban leválik. Amennyiben nincs tüszőérés, folyamatosan alacsony lesz a progeszteron szint. Alacsony progeszteron szint mellett rendszeres menstruációs ciklus nincs.  Ha a méhnyálkahártya nem válik le havonta, megvastagszik, ami kedvez a méhtestrák kialakulásának.

Éppen ezért fontos, hogy legyen ciklus, legalább 4 vérzés évente, ha más megoldás nincsen, fogamzásgátló használatával.

A fogamzásgátlón kívül van más lehetőség is a menzeszek kiváltására, például a progeszteronok ciklusos adásával vagy egyes esetekben antidiabetikumok alkalmazásával is menstruációt érhetünk el, de léteznek egyéb táplálékkiegészítők is, amelyek jótékony hatással lehetnek a ciklusra. 

Metabolikus szindróma

A PCO szindróma metabolikus tünetei közé soroljuk az inzulinrezisztenciát, a csökkent glükóztoleranciát, a 2-es típusú cukorbetegséget, a vér emelkedett vérzsír szintjét. Ha a PCO a csípő körüli, ún. „alma” típusú elhízáshoz társul, és mellette magas vérnyomás is jelentkezik,  azt a  tünetegyüttest metabolikus szindrómának nevezzük. 

A metabolikus szindróma tünetei:

 • Magas vérnyomás
 • „Alma” típusú elhízás
 • Cukoranyagcsere zavarai: 2-es típusú cukorbetegség, megemelkedett éhomi vércukor, inzulinrezisztencia
 • Megemelkedett vérzsírok és magas koleszterinszint

A fent leírt betegségek már önmagukban is komolyan rontják az életminőséget, azonban együtt, a metabolikus szindróma részeként súlyos krónikus betegségek kialakulásához, érelmeszesedéshez, érszűkülethez, majd szívinfarktushoz, illetve stroke-hoz és korai halálhoz vezetnek.

Dr. Vesztergom Dóra nőgyógyász-endokrinológus : „A megelőzés a legjobb kezelés. PCO szindrómában rendszeresen szűrjük a fent leírt tüneteket, és amennyiben valamelyik betegség kialakul, még nagyobb hangsúlyt fektetünk a megelőzésre. Megfelelő diétával, rendszeres testmozgással, rendszeres orvosi kontroll mellett, gyógyszeres kezeléssel kiegészítve megelőzhetjük a metabolikus szindróma kialakulását, és annak hosszú távú, súlyos szövődményeit.”

A PCO szindróma és a psziché

PCO szindrómában gyakrabban fordul elő az önértékelés zavara, a szorongás és a depresszió, a testképzavar, a szexuális élettel való elégedetlenség, evészavarok vagy a rendszertelen táplálkozás. A pszichés tünetek kialakulásáért részben a hormonális hatások felelnek, de érthető, hogy a XXI. század által meghatározott nő ideális testképébe nem fér bele egy PCO szindrómás a tüneteivel együtt.

A modern kor nőideálja a magas, vékony, szőrtelen és ragyogó bőrű nő, aki ráadásul termékeny. Ezzel szemben a PCO szindrómában gyakran előfordul a pattanásos és zsíros bőr, a sötét, férfias típusú testszőrzet, az elhízással való folyamatos küzdelem és a meddőség.  A nőideálhoz való hasonlítgatás miatt az önértékelés sérülhet, a fogyókúrák miatt evészavar alakulhat ki, a frusztrációból pedig szorongás és depresszió válhat.

Dr. Vesztergom Dóra nőgyógyász-endokrinológus „Úgy gondolom, hogy a fenti lelki megpróbáltatásokkal megküzdeni sokkal nehezebb úgy, hogy azt sem tudjuk, mi áll a tüneteink hátterében. Ezért fontos időben felismerni a PCO szindrómát, hogy felismerjük és nevén nevezzük a betegséget, majd megelőzzük vagy kezeljük a panaszokat.  Nagyon fontos, hogy a páciens is ismerje meg a betegségét, ismerje a hosszú távú szövődményeket, járjon rendszeresen szűrővizsgálatokra, és időben vállaljon gyermeket.”

Szorongás
és
depresszió

Testképzavar,
az önértékelés
zavara

Szexuális élettel
való
elégedetlenség

Evészavarok
Rendszertelen
táplálkozás

PCOS és a meddőségi kezelés

Ha PCOS-s vagy és túlsúlyos, javasolt a testsúly fokozatos csökkentése az életmód terápia mellett.  5-10 %-os testsúlycsökkenés, még ha az nem is az ideális testsúly, segít a tüszőérés helyreállításában.  A kívánt eredményt lehetőleg fokozatosan érjük el. Erről részletesebben a PCOS és a testmozgás című fejezetben olvashatsz

Az alábbi ábrán látható, hogy minden egyes testtömeg index pont csökkenésével 4 %-kal javul a teherbe esési ráta.

Ha nem vagy túlsúlyos, de PCO szindrómád van, a meddőségi kezelést életmód terápiával kell kiegészíteni.  link. Az alábbi tanulmány is ezt a tényt támasztja alá. Azt találták ugyanis, hogy a meddőségi kezelés megfelelő életmóddal kiegészítve a leghatékonyabb kezelési módszer infertilitásban.

A meddőségi kezelés alatt elsősorban a tüszőérés serkentését értjük, amellyel a menstruációs ciklust és a hormonális egyensúlyt is helyreállíthatjuk. 

PCOS és a testmozgás

A rendszeres mozgás és a fizikai aktivitás rendkívül fontos a policisztás ovárium szindróma kezelésében.  

Az egészséges életmóddal a PCOS tünetei javulnak, a hosszú távú szövődmények kockázata csökken: 

 • csökken az inzulinrezisztencia
 • a rendszertelen menstruációs ciklus rendeződhet
 • könnyebben tartod a súlyodat
 • könnyebben fogan meg a baba
 • segít a fogyásban, vagy nem engedi, hogy meghízzál
 • fittebbé tesz, energetizál
 • magabiztossá tesz, növeli az önbizalmat, javítja a testképet.

Válassz egy olyan testmozgást, amit élvezel, és amennyiben van rá lehetőséged, sportolj barátokkal, hogy még jobban élvezd!

Mennyi az annyi?

HA szeretnéd megtartani a súlyodat:

A fizikai aktivitás 10 perces intervallumokra bontható, megcélozva a napi legalább 30 percet.

HA szeretnél formába jönni:

Ideális lenne naponta 10000 lépést tenni, beleértve a napi rutin teendőket, és naponta ezen felül 30 percet sportolni. Közepes intenzitású az edzés, ha a pulzusszámod a maximális pulzusszámod 55-70%-a, amely lehet tenisz, úszás, hegymászás, jogging. Magas intenzitású az edzés, ha  a pulzusszámod a maximális pulzusszámod 70-90%-a, amely lehet gyors futás, kerékpározás, aerobik. A maximális pulzusszám: 220-életkor.

Minden lehetőséget ragadj meg a mozgásra:

 • használd a lépcsőt
 • parkolj messzebb a munkahelyedtől
 • menj gyalog vásárolni
 • ülj kevesebbet, mozogj többet!

A testmozgás és a psziché

A mozgás a depresszió hatékony kiegészítő kezelése, ugyanis csökkenteni a szorongást, felszabadultabbá tesz. 

Miért nehéz elkezdeni a sportot a PCO-ban?

Nehezen veszed rá magad a sportra akkor, ha nem szívesen jársz közösségbe, mert nincs elég önbizalmad, hiszen nem vagy elégedett a testeddel, esetleg túlsúlyos vagy, nem tökéletes a bőröd.

Ne add fel, sok alternatíva létezik a mozgásra. Elkezdheted otthon is, edzős videókkal, vagy futással, kerékpározással a környéken, ahol élsz, de biztosan találsz olyan közösséget is, ahol jól érzed magad. Ha együtt sportoltok, az nagyon jó motiváció, és sok barátra is szert tehetsz. De dolgozhatsz egy olyan személyi edzővel is, aki segít önbizalmat szerezni és rendszeresen mozogni, és odafigyel arra is, hogy mit eszel.

Ügyelj a kilókra!

 • Ha túlsúlyos vagy, fokozatosan add le a testsúlyod 5-10 %-át!
 • Állj rá a mérlegre hetente 1x, jegyezd le a kilókat, és mérd a haskörfogatodat!
 • Válassz egy egészséges, kiegyensúlyozott diétát!
 • Figyelj oda, hogy mennyit eszel! Soha ne egyél többet egy tányér ételnél!
 • Igyál minél kevesebb cukros üdítőt, gyümölcslevet, vagy édesített vizet!

A mozgás fontosabb, mint a diéta?

Az alábbi vizsgálati ábrán jól látszik, hogy azok a nők, akik PCOS-ok, túlsúlyosak (BMI 30-35 között), és magas intenzitású testedzést végeztek 2 éven át, sokkal nagyobb számban lettek várandósok természetes úton, mint azok a nők, akik csak diétáztak, vagy nem csináltak semmit.

PCOS és az étrend

Az egészséges és kiegyensúlyozott étrend a PCOS kezelésének alapköve. A megfelelő étrend segítségével a PCOS tünetei javulnak, a hosszú távú szövődmények kockázata pedig csökken.  Milyen diétát válasszak?

Alapvetően bármilyen étrend jó, amely kiegyensúlyozott és jó tápanyageloszlású.

 • Ha rendszertelen a menzeszed: Az alacsony glikémiás indexű és az alacsony szénhidrát tartalmú diéta segít a menstruációs ciklusok rendszerezésében, mivel csökkenti az inzulinrezisztenciát és a koleszterinszintet.
 • Ha fogyni szeretnél: A legjobb diéta a csökkentett kalóriatartalmú és az egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag étrend.

A PCOS-s betegek 60%-a túlsúlyos. A súlytöbblet oka valószínűleg az, hogy a PCO szindrómások többet esznek, kevesebbet mozognak, de nehezebb is leadniuk a már felszedett kilókat, és gyakrabban fordul elő esetükben táplálkozási zavar is. 

Az elsődleges cél a további súlygyarapodás megelőzése és egy egészséges életmód kialakítása, ezáltal csökkenthető a PCOS hosszú távú szövődményeinek kockázata.

Mindemellett fontos a fogyás is. Akár kevés, 5-10 %-os testsúlycsökkenés is rendszeres testmozgással kiegészítve növeli a termékenységet, és csökkenti a várandósság alatt kialakuló szövődményket.    

 • Ha az egészség a cél: a magasabb fehérjetartalmú diéta a legjobb választás.

Fontos, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb étrendet, de ami még ennél is fontosabb, hogy a választott diétát hosszú távon meg is tartsd. 

Ha az étrend beállításában segítségedre van egy jól képzett dietetikus, és a te igényeidnek megfelelő és az életmódodhoz illeszkedő diétát tudtok közösen kialakítani, sokkal könnyebb lesz azt hosszú távon megtartani.  Ha szeretnél bejelentkezni dietetikusunkhoz, kattints ide!

PCOS és az életmód terápia

„Pontosan tudom, hogy gondoskodnom kell magamról, és sokkal jobban érzem magam, amikor helyesen étkezem és sportolok.  Viszont vannak olyan időszakok, amikor nincs hozzá kellő motivációm. Ilyenkor támogatásra van szükségem, hogy újra gondoskodhassak magamról.” – Kata, 25 éves, PCOS

Az életmód terápia a leghatékonyabb módszer a PCOS tüneteinek kezelésében. Az egészséges életmóddal a PCOS tünetei javulnak, a hosszú távú szövődmények kockázata pedig csökken. 

Mit értünk egészséges életmód alatt?

Megváltoztatni a kényelmes életedet és új étkezési szokásokat kialakítani nem könnyű feladat. Hosszú távon kitartani egy új életmód mellett még annál is nehezebb. Hidd el, hogy megfelelő támogatással és ösztönző környezettel sikerülhet!

Jó ötlet például, hogy olyan személyi edzővel dolgozzál együtt, aki segít önbizalmat szerezni és rendszeresen mozogni, mindemellett odafigyel arra is, hogy mit eszel.  Motivációt online is szerezhetsz, ha csatlakozol egy facebook csoporthoz, de egyes influencerek is rengeteg segítséget tudnak adni az egészséges életmóddal kapcsolatban.   

Mi segítségedre leszünk: rendszeres orvosi kontrollal, lelki támogatással vagy hiteles személyi edzővel. Ha szeretnél részt venni a programunkban, itt tudsz hozzánk bejelentkezni.

Gondolj a lelki egyensúlyodra is! Ha úgy érzed, érzelmi okok miatt nehezen tartod a diétád, fontos, hogy keress lelki támogatást.

Ne feledd, hogy a változás nem csak fejlődésből áll, hanem vannak kudarcok és megtorpanások! Néha kettőt lépsz előre, egyet hátra.  A magánéleti traumák, a stressz mind-mind akadály lehet a célod elérésében. Ne add fel, és tartsd a céljaidat a szemed előtt!

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.
ElfogadomAdatvédelmi tájékoztató

GDPR

 • Adatkezelés

Adatkezelés

Részletes adatkezelési tájékoztatónkat ide kattintva olvashatod!