Kivizsgálások

A kivizsgálás során keressük a hibát a reproduktív rendszerben. Hogy a rendszer jól működjön, elengedhetetlen:

 • a jó minőségű petesejt
 • a jó minőségű hímivarsejt
 • az átjárható petevezető(k)
 • az embrió befogadására és a terhesség kihordására alkalmas méh
 • a megfelelő hormonális támogatás a megtermékenyítés és beágyazódás minden egyes mozzanatában.

Mikor forduljunk meddőségi szakemberhez?

A hivatalos álláspont az, hogy ha rendszeres együttlét mellett nem fogan meg a baba 35 éves kor alatti nő esetén 1 éven belül, illetve 35 éves kor felett 6 hónapon belül, el kell menni egy meddőségi konzultációra és kivizsgálásra, ahol kivizsgálják, hogy mi lehet a probléma.

Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor érdemes hamarabb orvoshoz fordulni. Ilyen például az,

 • ha valakinek nincs vagy kimarad a menzesze három hónapon át. Ebben az esetben felmerülhet, hogy nincs tüszőérése, tehát nagyon alacsony annak az esélye, hogy segítség nélkül teherbe esik. Ennek oka lehet pl. a policisztás ovárium szindróma, pajzsmirigybetegség, hyperprolactinaemia (az agyalapi mirigy jóindulatú, hormontermelő daganata), különböző endokrinológiai okok
 • vagy ha nagyon rövidek a ciklusai, esetleg össze-vissza vérzik, akkor felmerül, hogy méhen belül polipja vagy miómája van, amely megakadályozhatja a teherbe esést. De ebben az esetben is felmerül endokrinológiai zavar, vagy gyulladás is állhat a háttérben
 • vagy ha a kórelőzményben habituális vetélés szerepel, azaz ha több mint 2 alkalommal volt vetélése, azt mindenképpen ki kell vizsgálni.
 • vagy ha valakinek volt korábban a méhén vagy a petefészkén műtét, akkor is érdemes hamarabb konzultálni
 • vagy ha valaki vagy a partnere kapott sugár-vagy kemoterápiát
 • vagy ha felmerült az endometriózis diagnózisa
 • vagy ha a családban előfordult korai (40 éves kor előtti) menopauza
 • vagy ha vakbélgyulladás volt a nőnél vagy sérvműtét a férfinál
 • vagy ha krónikus kismedencei gyulladás, krónikus, éveken át tartó alhasi fájdalom jellemző

Ha babát szeretnék, de még nem jött össze: általános szülész-nőgyógyászhoz menjek vagy meddőségi specialistához?

Ha babát szeretnénk, érdemes minden esetben specialistához fordulni, mert a meddőségi specialista, a reproduktív endokrinológus csak ilyen betegeket kezel, jobban átlátja, mi lehet a probléma, hormonálisan és funkcionálisan is ki tudja vizsgálni (anatómia, a petevezeték átjárható- e, szabályos-e a méhüreg, ahová az embrió beágyazódik).

A kivizsgálás mellett kezelést is tud javasolni, és tud segíteni tájékozódni, hogyan folytassátok tovább: maradjatok még a természetes fogantatásnál, be kell-e avatkozni tüszőérés-stimulációval vagy inszeminációval, vagy adott esetben lombikbébi eljárással. Érdemes előre időpontot kérni. Persze reméljük, hogy az időpontra nem lesz szükségetek, de nem érdemes elmenni konzultálni ahhoz a szülész-nőgyógyászhoz, aki éppen elérhető volt, csak azért, mert siettek.

Milyen egy meddőségi kivizsgálás?

Az 1. konzultáció hosszú és nagyon részletes, akár 30-45 percig is eltarthat. Fontos, hogy a pár mindkét tagja egyszerre legyen jelen a megbeszélésen. Nagyon fontos a részletes családi anamnézis, az esetlegesen öröklött betegségek, a trombózisra való hajlam, az immunológiai problémára való hajlam, az endokrin kórképek felderítése. Úgy érdemes „készülni” a konzultációra, hogy a családban előforduló betegségeket pontosan felírjuk, hogy ne felejtsük el megemlíteni.

A szakembernek fontos tudnia, milyenek a menstruációs ciklusok: hány éves korban kezdődött, rendszeres-e, milyen időközönként jön meg, hány napig tart, kevés vagy erős a vérzés, van-e vérzés 2 ciklus között, és hogy a vérzés alatt jelentkezik-e fájdalom?

A részletes anamnézisből már rengeteg kórképre derülhet fény, vagy éppen rengeteget zárhatunk ki. Amennyiben van kérdés, azt érdemes előre felírni, hogy ne felejtsük el feltenni a konzultáción.

A petesejtek vizsgálata, az ovariális rezerv, a petefészek tüszőtartaléka

Az ovariális rezerv annak a felmérése, hogy a petefészek várhatóan milyen mértékben képes megtermékenyítésre alkalmas petesejteket létrehozni. Az alábbi tesztekkel a petesejtek minőségét azonban nem tudjuk vizsgálni, és azt sem tudjuk megmondani, hogy mennyi petesejt van még a petefészekben, amely alkalmas lesz a megtermékenyítésre. Ez azt jelenti, hogy azt sem tudjuk megmondani a tudomány jelen állása szerint, mennyi idő van még hátra, mielőtt a petefészek kimerül, azaz amikor megszűnik a hormontermelés és a nő a változókorba kerül.

A petesejt minőségének egyelőre a  legjobb fokmérője az életkor. Csak abban az esetben kaphatnánk információt a petesejt minőségéről, ha a petesejteken, illetve az abból létrejött embrión végeznénk genetikai teszteket (PGS-t), ami egyelőre Magyarországon nem engedélyezett.

A petefészekekben található tüszők mennyiségével kapcsolatban az AMH, anti-müllerian hormon vizsgálatával juthatunk több információhoz. Az AMH, a petefészekben a tüszők által termelt hormon, és általánosságban elmondható, hogy minél magasabb a szintje, annál több tüsző van a petefészekben, és minél alacsonyabb a szintje, annál kevesebb.

A ciklustól függetlenül, vérvétellel vizsgáljuk. Az AMH meghatározásával nem tudjuk megmondai, mekkora esélye van egy párnak, hogy természetes úton megfogan-e a baba, de meddőségi kezelés során  segít abban, hogy a megfelelő dózisú kezelést adjuk.

Ha természetes úton szeretnénk teherbe esni, nem érdemes AMH-vizsgálatot végezni, mert az alacsony AMH értékű nők ugyanannyi idő alatt lesznek várandósak, mint a magas AMH-júak.  A legutóbbi vizsgálatok alapján azonban elképzelhető, hogy a nagyon alacsony AMH és a korai vetélések előfordulása között van összefüggés.

A lombikkezelésben az AMH alapján meg lehet becsülni, hogy a kezelést követően hány petesejtet tudunk leszívni, ami viszont korrelál a kimenetellel, minél több a petesejt, annál nagyobb az esély, hogy megfogan a baba.

A petesejt minőségét tehát nem tudjuk meghatározni az AMH alapján, de segít abban, hogy eldöntsük, mennyi hormont adjunk ahhoz, hogy a kezelés végén a megfelelő számú petesejtet le tudjuk szívni.

Mit tegyünk, ha alacsony az AMH?

A vizsgálatot ismételjük meg! Ha alacsony az AMH (kevesebb, mint 1,1 ng/ml), akkor az jelenthet egy alacsony ovariális rezervet, tehát hogy kevés a petefészekben a tüsző, igy utalhat petefészek-kimerülésre. A laboreredményből azonban nem vonhatunk le következtetést a termékenységre vonatkozóan.  

Az FSH-t a menstruációs ciklus 2-4. napján vett vérből határozhatjuk meg az ösztradiol ciklus eleji koncentrációjával együtt, csak így értékelhető az eredmény.
Csakúgy, mint az AMH, az FSH sem jó annak meghatározására, hogy valaki természetes úton várandós lesz-e vagy sem. Azonban megmutathatja, hogy a meddőségi kezelés sikerrel járhat-e.

A 10 IU/l feletti FSH-szint a csökkent ovarialis rezervet, azaz petefészek tartalékot és a nehezebb stimulálhatóságot jelzi, tehát a kezelést követően az átlagostól (ami kb. 10-15 petesejt) eltérően kevesebb petesejtet tudunk leszívni. Ha kevesebb a petesejt, kevesebb lesz a kezelés végén a visszaültethető embriók száma is, tehát csökken az esély a teherbe esésre, azaz csökken a kezelés hatékonysága.

Az AFC hüvelyi ultrahang segítségével a petefészekben lévő antrális (2-10 mm közötti) tüszők számát határozzuk meg. Normál esetben legalább 5-7 ilyen tüszőt kell látnunk a megfelelő ovarialis rezerv feltételezéséhez. Az alacsony tüszőszám jelezheti azt, hogy a stimulációval mennyi tüszőt fogunk kinyerni a lombikkezelés során.

A tüszőérés vizsgálata, tüszőrepedés, ciklusmonitorizálás, ciklusdiagnosztika

A meddőség gyakori okai a tüszőéréssel kapcsolatos rendellenességek. Ha ilyen probléma áll fenn, a tüszőérést stimuláljuk, vagy magát a folyamatot hormonálisan támogatjuk. Számos kezelési stratégia áll rendelkezésre.

 • Hogy megtudjuk, az adott menstruációs ciklusban történt-e ovuláció, azaz megrepedt-e a petefészekben a tüsző, amely tartalmazza az érett petesejtet, laborvizsgálatokat végzünk, illetve rendszeres ultrahangos vizsgálattal megállapítható a tüszőérés menete, és a tüsző megrepedésének az időpontja. Ez mindenkinél más. Laborvizsgálattal az ovulációt legegyszerűbben a közép luteális szakasz (a ciklus második fele, a tüszőérést követő időszak) progeszteron szintjével lehet felmérni, amelyet körülbelül a várt menstruáció előtt egy héttel kell meghatározni. Egy tipikus 28 napos ciklus esetében a vizsgálatot a 21. napon kell elvégezni. A 3ng/ml feletti progeszteron szint egy közelmúltbeli ovulációt bizonyít.
 • Egy alternatív megoldás is létezik, ami otthon könnyebben kivitelezhető, ha egy vény nélkül kapható ovulációs tesztet veszünk. Az ovulációs tesztek a luteinizáló hormon (LH) szintjét mérik, segítségükkel pontosan meg lehet határozni, hogy mikor van a legnagyobb esély a fogantatásra. Rá kell pisilni a mintavevőre, és ha az elszíneződik, a teszt pozitív. Ez a fajta teszt az LH csúcsértékét tudja kimutatni. Tehát ha a teszt pozitív, minél hamarabb legyetek együtt, mert az azt jelenti, hogy a petesejt 24 órán belül kiszabadul a tüszőből, és megternékenyíthető lesz. Ez az az időszak, amikor a legnagyobb eséllyel fogan meg a baba.
 • Nem minden esetben működik tökéletesen az LH- teszt. Erre jó példa, hogy a PCO szindrómás nőknél az LH hormon általában a ciklus során végig magas, és a teszt „folyamatosan” pozitív eredményt mutathat, annak ellenére, hogy nincs is tüszőrepedés. Ezekben az esetekben a labor és az ultrahang vizsgálat egy meddőségi klinikán hasznos lehet azoknak, akik nem tudnak vizeletből LH csúcsértéket kimutatni, vagy az folyamatosan pozitív.
 • Léteznek olyan mobil applikációk, amelyek a ciklus hosszából megbecsülik a tüszőrepedés időpontját. Ezek az applikációk közel sem olyan megbízhatóak, mint egy LH-teszt.
 • Léteznek más, hagyományos módszerek is a tüszőrepedés időpontjának meghatározására, amelyeket kiértékelni bonyolult, sok időbe telik, minden nap figyelni kell a testünket, ezért sok stresszt is okoz.  Azt gondolom, hogy ez inkább időpazarlás.
  • Ilyen például a méhnyak nyákvizsgálata, azaz a hüvelyváladék változásának vizsgálata a tüszőrepedés előtt. Egy tanulmány szerint ezzel a módszerrel a nők 50 %-a tudta meghatározni, hogy mikor van a tüszőérés. Ez kb. olyan, mintha feldobnánk egy pénzérmét.
  • A bazális testhőmérséklet, azaz az ébredési hőmérséklet mérésének (hőmérőző módszer) hatékonysága ehhez nagyon hasonló. Elsősorban azért, mert amikor változik a test hőmérséklete, akkor a tüszőrepedés már megtörtént, és ha előtte nem voltatok együtt, gyakorlatilag lemaradtál a megfelelő időzítésről. A grafikonokat nehéz értelmezni, és sok időt vesz igénybe, emellett nagyon szubjektív, így nem gondolom, hogy megéri ezzel foglalkozni.

A vizsgálatra itt tudsz bejelentkezni.

Petevezeték-átjárhatósági vizsgálatok

Az alapvizsgálatok közé tartozik, hiszen a meddőségi kezeléseknek az alapja, hogy tudjuk, átjárhatóak-e a petevezetők. Ha a petevezetők nem átjárhatóak, akkor lombikkezelést végzünk. Amennyiben átjárhatóak, és a páciens életkora megengedi, ovulációindukcióval, illetve inszeminációval növelhetjük a teherbeesési rátát.

Egy normális anatómiájú, egészséges petevezető lehetővé teszi, hogy az ondó szabadon átjuthasson a petesejthez és a megtermékenyített petesejt eljuthasson a méhhez, ahol a beágyazódás megtörténik. Meglehetősen ritkán okoz tüneteket egy petevezeték-elzáródás, ezért a páciens valószínűleg nem tud róla. Az első rutinvizsgálatok közé tartozik.

A petevezeték-elzáródás egyik leggyakoribb oka lehet egy korábbi fertőzés, amelyet nem kezeltek vagy nem ismertek fel. Ezek közül a leggyakoribb a kismedencei gyulladás. A szexuális úton terjedő betegségek, mint például a chlamydia vagy a gonorrhoea, szintén felelősek lehetnek a kórkép kialakulásáért.

 • Ultrahangos petevezeték-átjárhatósági vizsgálat (HyCoSy)

A HyCoSy a petevezetők átjárhatóságát és rendellenességeit vizsgáló eljárás. Egy hüvelyi ultrahangos nőgyógyászati vizsgálathoz hasonlítható. A vizsgálat időtartama körülbelül 15 perc.

A vizsgálat során a méh üregébe a nyakcsatornán keresztül egy kis katétert helyezünk be, és a katéteren keresztül juttatjuk be a speciális kontrasztanyagot a méh üregébe. A kontrasztanyag segítségével „láthatóvá” válnak a petevezetők, így jól tudjuk vizsgálni. Amennyiben a petevezető átjárható, a kontrasztanyag a hasüregbe jut, onnan pedig felszívódik. A HyCoSy vizsgálattal nemcsak a petevezetők átjárhatóságát, hanem a méh üregét is vizsgáljuk (lsd. SIS), mindezt 3 dimenziós rekonstrukciós képek segítségével, amely segít a diagnózis felállításában.

 Általában a ciklus 5. és 12. napja között végezzük el a vizsgálatot, amikor már nincs menstruációs vérzés, de még nem történt meg az ovuláció (tüszőrepedés). A vizsgálat, amennyiben a petevezetők átjárhatóak, nem fájdalmas, a beavatkozás előtt, amennyiben a páciens kéri, adunk NSAID típusú fájdalomcsillapítót, amely csökkentheti a vizsgálat során ritkán fellépő menzeszszerű görcsöket.

A beavatkozás után fél órával haza lehet menni, majd az azt követő napokban kevés pecsételő vérzés jelentkezhet.  A vizsgálat egyetlen ritka szövődménye a méh heveny gyulladása, az endometritis. A hüvely nem steril közeg, ezért előfordulhat, hogy a katéter felhelyezésével kórokozó baktériumok kerülnek a méh üregébe. Általában alhasi fájdalommal és magas lázzal jár, antibiotikummal jól kezelhető. 

A vizsgálatra itt tudsz bejelentkezni.

 • Hysterosalpingogram (HSG)

Ezt a vizsgálatot a rendelőnkben nem végezzük, mert létezik ennél az eljárásnál modernebb eljárás a petevezetők és a méhüreg vizsgálatára, amely kevésbé megterhelő a páciens számára, és nincs röntgensugárzás. A vizsgálat során egy radiográfiás kontrasztanyagot fecskendeznek be a méhüregbe, majd egy röntgenfelvételt készítenek, így vizsgálják a méhüreget és a petevezetők elhelyezkedését.

 • Chromohydropertubátió laparoszkópiával

Ez az eljárás is a petevezetők átjárhatóságának vizsgálatára szolgál. Egy kis metszést ejtünk a köldök alatt, amelyen keresztül egy kis, rugalmas csövet vezetünk be a hasüregbe, amely tartalmaz egy fényforrást és egy kamerát (laparoszkópot). A kamera a has vagy a kismedence belsejéből képeket közvetít egy képernyőre. A méhnyakba egy eszközt helyezünk fel a hüvelyen keresztül, amelyen keresztül kontrasztanyagot fecskendezünk a méhüregbe (metilén kék festék). Amennyiben a laparoszkópia során a petevezető átjárható, a kék festék megjelenik a hasüregben.

A laparoszkópia elvégzése során a hasüregben vagy a kismedencében lévő szerveket megvizsgáljuk, így az átjárhatósági vizsgálat mellett különféle elváltozásokat is tudunk diagnosztizálni. Beleértve az endometriózis talaján kialakuló összenövéseket, a kismedencei gyulladást vagy a miómákat. Sebészeti beavatkozások elvégzésére is alkalmas, mint például az összenövések oldására, az endometriózis, miómák sebészeti eltávolítására.

A vizsgálatra itt tudsz bejelentkezni.

A méhüreg vizsgálatára alkalmas eljárások

 • Hiszteroszalpingo-kontraszt-szonográfia, Szalinainfúziós szonográfia (SIS)

A SIS vizsgálat a méhüreg rendellenességeit vizsgáló eljárás. Egy hüvelyi ultrahangos nőgyógyászati vizsgálathoz hasonlítható. A vizsgálat időtartama körülbelül 5 perc. A vizsgálat során a méh üregébe a nyakcsatornán keresztül egy kis katétert helyezünk be, és a katéteren keresztül juttatjuk be a fiziológiás sóoldatot a méh üregébe. A sóoldattal a méh ürege könnyen vizsgálhatóvá válik, a folyadék kiemeli, illetve láthatóvá teszi a méh üregében található rendellenességeket.  A méh üregében lehet mióma, polip, összenövések, anatómiai rendellenesség (pl. sövény), de előfordul, hogy a méhnek két szarva, azaz ürege van.

A vizsgálatot általában a ciklus 5. és 12. napja között végezzük, amikor már nincs menstruációs vérzés, de még nem történt meg az ovuláció (tüszőrepedés). A vizsgálat általában nem fájdalmas, kevés időt vesz igénybe, az ultrahang segítségével a méh üregéről 3 dimenziós képeket készítünk, amelyek ugyancsak segítenek a pontos diagnózis felállításában.

A hiszteroszkópia a méhüreg vizsgálatára alkalmas eljárás. Egy keskeny csövet használunk, amelynek végén egy hiszteroszkóp (egy kis látcső/távcső) van. Egy kis kamerát vezetnek be a méhüregbe, műtéti, steril körülmények között. Amennyiben a méhüregben elváltozást látunk az eljárás során, amely lehet mióma, polip vagy sövény, vagy összenövések, akkor azt akár el is lehet távolítani ezzel az eszközzel. A petevezetők vizsgálatára azonban nem alkalmas ez az eljárás.

 • Ultrahangos vizsgálat, 3 D ultrahang

A méhüreget 3 D-s ultrahanggal is vizsgálhatjuk, amely során fény derülhet a méhüregben lévő elváltozásokra, amely lehet mióma, polip, összenövés. A 3 D-s ultrahangon szépen követhető a méh virtuális „ürege” és az alakja. Vannak olyan formák (pl. a T alakú méhüreg), amelyek nem kedveznek a megtermékenyülésnek.

Az ultrahang vizsgálat segítségével továbbá követhetjük a tüszők fejlődését, az endometrium vastagságát, és látjuk azt, hogy történt-e ovuláció. Emellett látjuk a méh vagy petefészek cisztáit is.

Hormonális kivizsgálás, laborvizsgálat

Néhány alapvető vérvizsgálat segíthet diagnosztizálni a hormonháztartás zavarait, amelyek a meddőség hátterében állhatnak. A laborvizsgálatok az FSH, LH, ösztrogén és prolaktin szintet vizsgálják, és a menstruációs ciklus kezdetén kell őket elvégezni, az 1. és 5. nap közötti periódusban, ideális esetben a 3. napon (a ciklus 1. napja a vérzés első napja).

Amennyiben szükséges, és azt a beteg anamnézise indokolja, ezt a laborvizsgálatot más, endokrinológiai vizsgálattal, vérkép vizsgálattal, trombózis vizsgálattal vagy immunológiai kivizsgálással egészíthetjük ki.

A férfiak kivizsgálása

A termékenységi problémával küzdő párok körében 30-50 %-ban férfi eredetű a meddőség oka.  Ezért a spermiumok vizsgálata alapvető a meddőségi kivizsgálásban és kezelésben. Érdemes minél előbb megnézni, hogy elkerüljük a pár női tagjának szükségtelen vizsgálatát, amellyel értékes időt nyerhetünk.

A spermanalízis a férfi meddőségének diagnosztizálására szolgáló vizsgálat.  A teszt számos paramétert mér, de közülük három  a legfontosabb:

 1. Koncentráció: A hímivarsejtek száma egy milliliternyi spermában
 2. Mobilitás: A jól mozgó hímivarsejtek százalékos aránya
 3. Morfológia: A megfelelő alakú hímivarsejtek százalékos aránya

Ha a fenti paraméterek közül bármelyik is eltér a normálistól, a pácienst andrológushoz irányítjuk, hogy további vizsgálatokat végezzen, és kezelést kezdjen el, amennyiben az lehetséges.

Leegyszerűsítve: ha a spermiumkép jó, nincs teendő. Amennyiben nem tökéletes, a pácienst andrológushoz irányítjuk. Az andrológus egy olyan urológus, aki a férfiak meddőségi kezelésére specializálódott.

Spermiumvizsgálatra itt tudsz hozzánk bejelentkezni.

Mi lehet az oka a férfi eredetű meddőségnek?

A férfi meddőség hátterében leggyakrabban a hímivarsejt termelődésének zavarai állnak, amelynek oka lehet

 • többek között gyulladás, gyógyszer mellékhatása, vitaminhiány, vagy akár a here visszértágulata is.
 • kis százalékban lehet genetikai eredetű, egy részét valamilyen ondóúti elzáródás okozza, ami miatt a spermiumok nem  ürülnek megfelelően, és kis százalékban hormonális okok is állhatnak a háttérben.
 • ritkább a nem megfelelő merevedés vagy magömlés miatti csökkent megtermékenyítő képesség
 • ezen kívül az életmód is hatással van a nemzőképességre
 • 10 férfiból 4-nél azonban nem találunk pontos okot a rossz spermiumkép hátterében,
  ebben az esetben ismeretlen eredetű férfi meddőségről beszélünk.

Hogyan történik a spermiumvizsgálat?

A mintaadás a rendelőnkben, az erre a célra kialakított mintaadó helyiségben történik, önkielégítés útján. A mintát hozni is lehet, azonban ebben az esetben a vizsgálatra váró ondót egy általunk adott vagy gyógyszertárban kapható steril edénybe kell tenni. Testmelegen, belső zsebben szállítva kell behozni a rendelőbe, előre egyeztetett időpontban, hogy a minta feldolgozása azonnal megkezdődhessen. A levételtől számított legkésőbb másfél órán belül a mintát le kell adni a vizsgálatra.

A hímvessző és a kezek alapos tisztítása javasolt a minta adása előtt, főleg azokban az esetekben, ha spermiumtenyésztést is szeretnénk végezni az adott mintából.  A spermamintát minimum kettő, maximum öt nap önmegtartóztatás után kell begyűjteni.  2 napnál kevesebb és 5 napnál több idő sem megfelelő. Az ondóvizsgálat eredménye csak így értékelhető megfelelően. Fontos tudni, hogy az ondó első része tartalmazza a spermiumok nagy részét, tehát ha ez nem kerül a vizsgálóedénybe, alacsonyabb spermiumszámot kapunk.

Nehéz megjósolni a teherbe esés valószínűségét csupán a spermavizsgálat eredményei alapján, mivel a termékeny és meddő férfiak spermaparaméterei között jelentős átfedés van.  Amennyiben a spermiumvizsgálat eredménye nem tökéletes, a pácienst andrológushoz irányítjuk.

Spermiumvizsgálatra itt tudsz hozzánk bejelentkezni.

Az endometriózis speciális diagnosztikája

Az endometriózis diagnosztikája lehet könnyű (petefészek endometriózis), lehet nehéz (mélyen infiltráló endometriózis). És előfordul, hogy műtét nélkül „gyakorlatilag lehetetlen”. Ilyenek a hashártyán megtapadó endometriális sejtek, szigetek.

A képalkotó vizsgálatok elvégzése és elemzése kifejezetten vizsgálófüggő, ezért jelentős különbségek vannak az általános és az erre a területre specializálódott szakemberek diagnosztikus teljesítményei között. Tapasztalatunk alapján a diagnózist legnagyobb eséllyel az endometriózis diagnosztikájára specializálódott nőgyógyász által végzett kismedencei ultrahang, illetve az erre specializálódott radiológus által végzett kismedencei MRI biztosítja.

Ultrahanggal könnyű látni a csokoládécisztát

Az alábbi képen látható egy normális petefészek ultrahangos képe

 

A képen egy csokoládéciszta ultrahangos képe látható

 

Tekintettel arra, hogy a bélendometriózis jellemzően a bélfalat kívülről szövi be, és a bél nyálkahártyát csak nagyion ritkán érinti, a béltükrözés nagyon sokszor nem tudja kimutatni a bélendometriózist. Természetesen erre specializálódott szakemberek kezében ez a vizsgálat is jól működik, de mindennapi gyakorlatunkban béltükrözést csak ritkán javasolunk annak kellemetlensége miatt.

Az endometriózis speciális ultrahangos vizsgálatára itt tudsz bejelentkezni.

Az endometriózisról részletesebben a www.endometriozisrol.hu oldalon olvashatsz.

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.
ElfogadomAdatvédelmi tájékoztató

GDPR

 • Adatkezelés

Adatkezelés

Részletes adatkezelési tájékoztatónkat ide kattintva olvashatod!